Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fašistické Španělsko, zuří lidé. Razie v Katalánsku se Madridu vymstila

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Poté, co včera španělská policie provedla razii na několika úřadech katalánské vlády v Barceloně, lidé vyšli do ulic a před katalánským ministerstvem hospodářství zůstalo přes noc několik stovek demonstrantů. Protesty se rozšířily i do Galicie, Valencie a Baskicka, které jsou stejně jako Katalánsko autonomními oblastmi Španělska.

V Barceloně se konaly ve středu demonstrace na řadě míst. Celkem se shromáždilo podle listu La Vanguardia na 40.000 lidí. Nejdéle vytrvali protestující před katalánským ministerstvem hospodářství, jehož šéf Oriol Junqueras má jako katalánský vicepremiér na starost organizaci referenda. Z jeho týmu bylo ve středu zatčeno nejvíce lidí, včetně jeho náměstka.

Lidé před katalánským ministerstvem hospodářství protestují doteď. Přes noc jich tam bylo několik stovek. Zpívali mimo jiné "Tuhle noc budeme spát zde", nebo volali hesla jako "Nezávislost" či "Chceme volit". Když se je policie po půlnoci snažila přimět k odchodu, došlo ke střetům.

Tisíce Galicijců demonstrovaly v sedmi městech tohoto autonomního regionu na severozápadě Španělska a podporovaly zejména právo Katalánců hlasovat. V Santiagu de Compostela například tisícovka lidí prošla městem a nesla přitom hesla jako "Demokracie", "Volit není zločin" či "Franco nezemřel".

Stovky lidí vyšly do ulic také ve městě Vigo, kde rovněž lidé vyjadřovali podporu Kataláncům, kteří chtějí uspořádat 1. října referendum o nezávislosti. Madrid ho ale označuje za nelegální.

Na dvě stě lidí se shromáždilo také ve městě Coruňa či ve městě Pontevedra, lidé nesli transparenty s nápisy "Galicie solidární s Katalánskem", "Referendum je demokracie" či "Španělský stát, fašistický stát".

Témata:  demonstrace ve Španělsku Španělsko Katalánsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy