reklama

Strážníci uvedli, že ho několikrát slovně i varovnými výstřely vyzvali, aby okamžitě přestal a vzdal se. Muž, třiadvacetiletý Aphiwe Mapekula, však pokynům neuposlechl a zaútočil na policisty, jeden z nich útočníka zasáhl do ruky, břicha a nohy. Případ se odehrál jen měsíc poté, co policisté dopadli čtveřici mužů podezřelých ze znásilnění, zabití a zkonzumování tělesných ostatků unesené ženy poblíž Durbanu.

Zavražděná pětatřicetiletá Thembisa Masumpa byl nejen známou, ale zřejmě i příbuznou útočníka, se kterým bydlela pod jednou střechou společně s Mapekulovou starší matkou. Ta byla svědkem, jak její syn po hádce podřízl ženě hrdlo a okamžitě zavolala na policii. "Nedokážu si vysvětlit, proč k tomu došlo. On není syn, kterého jsem vychovala," řekla rozrušená matka.

Místní starosta se domnívá, že byl útočník pod vlivem drog. Sousedé Mapekulu popsali jako tichého introvertního hocha, který přerušil studium na univerzitě kvůli problémům s drogami. Mladík byl se střelným poraněním okamžitě převezen do nemocnice, kde pokračoval v agresivních útocích zejména na ženský personál. O tři dny později zraněním podlehl a lékaři oznámili jeho smrt.