Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme si muset na teroristické útoky zvyknout?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

NÁZOR - Nelze se donekonečna spoléhat na neschopnost našich nepřátel, ale měli bychom si ji užívat, dokud to jde, nabádá editorial server The Guardian. Známý britský deník v něm konstatuje, že kbelíková bomba v londýnském metru měla v pátek nepochybně zabít a zmrzačit co nejvíce lidí a skutečnost, že selhala, nesnižuje zvrácenost pachatelů.

Mohlo být hůř

Nastražení bomby nebylo o nic méně nevybíravé než najíždění do davu kamiony a automobily, kterého jsme svědky v uplynulém roce, píše liberální server. Zdůrazňuje, že svým způsobem jde o více nihilistický čin, než jakým byl ničivý výbuch v Manchesteru, jež mířil na milovníky hudby, které zvrácené formy islámu mohou považovat za hříšníky.

"Ale (bomba) selhala. Ačkoliv to musel být pro cestující v metru šokující a děsivý zážitek, mohlo být mnohem hůř," deklaruje The Guardian. Připomíná, že reakce na pokusy o taková zvěrstva jsou dnes již zažité - politici vyjadřují zděšení a nesouhlas, policie pokračuje ve své práci, komentátoři všech názorových proudů chystají články vysvětlující, proč jim případ dává zapravdu, zatímco americký prezident Trump, jak je letos zvykem, řekne cosi hrubého a neužitečného.   

Podobně jako u všech Trumpových tweetů neexistuje ani nyní možnost ověřit, zda jsou jeho tvrzení pravdivá, připomíná britský server. Vysvětluje, že pokud Scotland Yard skutečně pachatele sledoval, šéf Bílého domu se dopustil vyzrazování tajných zpravodajských informací, podobně jako v případě atentátu v Manchesteru.

Mnohem pravděpodobněji jde o další příklad Trumpovy schopnosti rychle fabulovat, domnívá se The Guardian. Ačkoliv prezidentovy tweety přitáhly pozornost veřejnosti, je podle editorialu důležité, že je odmítla britská premiérka Theresa Mayová i londýnská policie, přičemž jeho slova označily za "neužitečné". Jde tak o další příklad malé důvěryhodnosti jeho stanovisek, což ale není rozhodně důsledek žádné teroristické kampaně, dodává deník.  

Netřeba se vzrušovat

Páteční incident připomíná ten, který se odehrál před 12 lety, kdy krátce po děsivě úspěšném útoku na londýnské metro z 7. července 2005 došlo k dalšímu pokusu o atentát za pomoci podomácku vyrobeného systému ukrytého v kbelících, poukazuje prestižní server. Uvádí, že roznětky sice fungovaly, ale k explozi nedošlo, což může být i aktuální případ, a pokud tomu tak bylo, jde o ukázku efektivity dlouhého, pomalého a skrytého úsilí o odříznutí potenciálních teroristů od zdrojů informací potřebných ke konstrukci funkčních výbušnin.

"Těch 12 let, které uplynuly od posledního útoku, který tímto stylem selhal, je však skutečně nepříjemným aspektem současnosti," píše The Guardian. Podotýká, že pokud jsou nyní pachateli mladé v Británii narozené osoby, což je pravděpodobné, musely 12 let vyrůstat v argumentech, tlaku a přesvědčování proti terorismu, které šíří hlavní muslimský proud, všechna velká média i preventivní programy, ale nemělo to žádný vliv na jejich ochotu zabíjet nevinné lidi.      

Nelze vědět, jak efektivní byl tento tlak v případě jiných mladých lidí, kteří se k násilí neuchylují, ale ukazuje se, že sám o sobě není dostatečný, soudí liberální deník. Domnívá se, že není důvod toto úsilí vzdát, ale je třeba realisticky posoudit jeho výsledky.

"Ve skutečnosti, žádné velké vzrušení v zemi je jednou z nejvíce povzbudivých reakcí," deklaruje editorial. Doplňuje, že se neobjevilo ani volání po posílení pravomocí bezpečnostních složek.

Zůstává tragédií, že podobné útoky se stávají čímsi očekávatelným, téměř rutinou, ale pokud se musí stát běžným rysem britského života, jako tomu je už více než desetiletí, je nejlepší, pokud se příliš nevzrušujeme, konstatuje známý server. Připomíná, že teroristé chtějí šířit strach a hněv, který zatemní rozum, a převážně flegmatická reakce je způsob, jakým lze přispět k boji s terorismem. Podle editorialu je tedy důležité, aby Britové nadále neztráceli hlavu kvůli něčemu, co je dle veškerých standardů jen malým útokem.

Témata:  terorismus Velká Británie výbuch v londýnském metru

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy