Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církev bude mít nulovou toleranci vůči zneužívání dětí, míní papež

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Katolická církev tvrdě zakročí proti kněžím, kteří znásilní či budou sexuálně obtěžovat děti. Biskupy, kteří o zneužívaní budou vědět, ale zamlčí ho, budou rovněž čekat tvrdé postihy. Uvedl to dnes papež František.

Papež se poprvé setkal s komisí, která bojuje proti zneužívání nezletilých v katolické církvi. Vznikla v roce 2014 jako organizace, jejímž úkolem je radit církvi, jak se v situacích týkajících se sexuálního zneužívání zachovat.

Organizace po celém světě pořádala vzdělávací semináře, ale její návrhy se ve Vatikánu také setkaly s tvrdým odporem. Právě kvůli frustraci z neochoty vatikánských úřadů spolupracovat rezignovala v březnu prominentní členka komise, irská občanka Marie Collinsová, která se v mládí sama stala obětí zneužívání a byla jedinou členkou komise s podobným osudem.

Papež zdůraznil svou "hlubokou bolest" nad tím, že sexuálního zneužívání dětí se dopustili právě kněží, tedy ti, kteří měli být důvěryhodní.

Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI. V roce 2014 Vatikán oznámil, že za deset let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.

Témata:  Papež František Vatikán církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy