Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež je znepokojen xenofobií v Evropě

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František dnes řekl, že jej znepokojuje xenofobie v Evropě. Katolíci nejsou výjimkou, dodal podle agentury ANSA .

"Neskrývám svoje obavy tváří v tvář známkám netolerance, diskriminace a xenofobie v různých částech Evropy," uvedl František. Příčinou takového chování podle něj často bývá nedůvěra a strach z neznámého.

Podle něj se "obranným a odmítavým" reakcím neubrání ani katolické komunity v Evropě. "Ospravedlňují se neupřesněnou morální povinností zachovat kulturní dědictví a náboženskou identitu," dodala hlava katolické církve.

Papež František se už včera zavázal, že katolická církev tvrdě zakročí proti kněžím, kteří znásilní či budou sexuálně obtěžovat děti. Biskupy, kteří o zneužívaní budou vědět, ale zamlčí ho, budou rovněž čekat tvrdé postihy.

Papež se poprvé setkal s komisí, která bojuje proti zneužívání nezletilých v katolické církvi. Vznikla v roce 2014 jako organizace, jejímž úkolem je radit církvi, jak se v situacích týkajících se sexuálního zneužívání zachovat.

Organizace po celém světě pořádala vzdělávací semináře, ale její návrhy se ve Vatikánu také setkaly s tvrdým odporem. Právě kvůli frustraci z neochoty vatikánských úřadů spolupracovat rezignovala v březnu prominentní členka komise, irská občanka Marie Collinsová, která se v mládí sama stala obětí zneužívání a byla jedinou členkou komise s podobným osudem. Zda se do komise v budoucnu dostanou další oběti sexuálního násilí, to zatím není jasné.

Témata:  Papež František uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy