Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron podepsal reformu pracovního práva, proti které Francouzi demonstrovali

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes podepsal reformu zákoníku práce, proti níž se v zemi uskutečnila vlna protestů.

Prezident při této příležitosti řekl, že jde o hluboké reformy a že jsou nezbytné pro hospodářství i společnost. Upozornil, že představují pragmatické řešení zejména pro nejmenší podniky, které vytvářejí nejvíce pracovních příležitostí. Užitek ze změn mají mít zejména mladí lidé, kteří ve Francii dosud nejhůře hledali zaměstnání.

Reforma je jednou z velkých zákonodárných iniciativ nového prezidenta od nástupu do funkce letos na jaře. Vláda chce dát firmám větší pružnost ve snaze přizpůsobit pracovní dobu a finanční odměnu zaměstnanců aktuálním podmínkám na pracovním trhu. Omezuje například i výši odškodnění, které získá zaměstnanec v případě, že soud uzná jeho výpověď jako nespravedlivou.

Cílem je snížit dlouhodobě vysokou nezaměstnanost, která v červenci ve Francii činila 9,8 procenta a byla nad průměrem Evropské unie. Ten byl 7,7 procenta. Macron chce ale také získat důvěru Německa, které už dlouho naléhá na Paříž, aby se pustila do strukturálních změn.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy