Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na válku se Severní Korejou nejsme připraveni

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Washington - O potenciální válce se Pchjongjangem se toho napsalo a řeklo už mnoho, jedna zásadní věc by se ale měla vždycky vypíchnout - všestranný konflikt s jadernými, chemickými, biologickými i velkým množstvím konvenčních zbraní by dosáhla takových rozměrů, kterých není ve světě srovnání.

Střet by znamenal krvavé boje a statisíce, ne-li miliony mrtvých. Mnoho lidí si myslí, že tohle je zbytečná paranoia, ale Harry Kazianis z National Interest, že tohle je reálná hrozba, které se musíme postavit čelem. A nejlépe ihned. Autor dává za vinu předchozím americkým vládním administrativám, že nepovažovali Severní Koreu za vážnou hrozbu, což umožnilo dnešní eskalaci konfliktu bez vhodného východiska.

Kazianis se obává, že Pchjongjang nemusí ani používat vlastní jaderné hlavice, aby rozpoutal peklo. Jižní Korea má obrovský počet nukleárních zařízení, jako jsou jaderné elektrárny - těch je v zemi 24. Pokud se Kim Čong-Un rozhodne na ně zaútočit, můžeme očekávat další globální katastrofu. Stačí si připomenout, co způsobil takový Černobyl nebo Fukušima.

Vzhledem k nebezpečím, kterým čelí Amerika a její spojenci, vláda prezidenta Trumpa musí udělat vše, co je v jejích silách, aby dostala hrozbu ze Severní Koreji pod kontrolou. Harry Kazianis by tak rád viděl ještě přísnější sankce, než která schválilo OSN tenhle týden. Zdůrazňuje, že je třeba ještě více odříznout Kim Čong-Una od financí, pomocí kterých financuje jaderný výzkum.

Americký prezident by měl také prohlásit, že pokud se někomu dokáže - ať už se jedná o čínské banky, nebo soukromé firmy a subjekty z jiných zemí - bude jim okamžitě ukončená možnost a právo podnikat na území Spojených států. Skupina amerických senátorů vytvořila návrh, kde se mluví o trestech pro ty, kteří tajně napomáhají severokorejskému režimu, ať už se jedná o dovoz, nebo zaměstnání levné pracovní síly. Zákon však nebyl přijat.

Kazianis je toho názorů, že lidi v USA jsou příliš mělcí a bojí se skutečně uzavřít veškeré toky, protože by to mohlo vést k destabilizaci země. Jenže Kim Čong-Un si snahy o diplomatické řešení vysvětluje jako nedostatek odhodlání a dovoluje si čím dál, tím více.

Témata:  Severní Korea USA válka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy