reklama

Willink svůj na první pohled neobvyklý nápad zveřejnil na Twitteru. Zřejmě šlo jen o vtipnou pozvánku, jak se vypořádat se severokorejskou krizí, ale právě jeho plán by podle experta paradoxně mohl fungovat – a to bez jediné vystřelené kulky.

Návrh Willinka totiž neobsahuje žádné tajné vojenské údery ani jiné pohyby vojáků jakéhokoliv druhu. Namísto bomb Willink navrhujte, aby Američané na zemi svrhli iPhony. 

„Shoďte na ně 25 milionů iPhonů a přes satelity do nich pusťte zdarma wifi,“ navrhuje bývalý příslušník americké armády. Zatímco návrh sám o sobě zní spíše fantasticky a jako za vlasy přitažený, Yun Sun, odborník na Severní Koreu ze střediska Stimson, říká, že tento koncept by v praxi mohl fungovat.

„Kim Čong-un si uvědomuje, že jakmile bude společnost otevřená a severokorejští lidé si uvědomí, co jim chybí, Kimův režim bude neudržitelný a bude zničen," řekl Sun pro server Business Insider. Z tohoto důvodu by se vláda Severní Koreje důrazně postavila proti jakýmkoli opatřením, která by mohla vycházet z Willinkova (či podobného) návrhu.

Sun poukázal na to, že Jižní Korea již dříve vypouštěla balónky, které k sobě měly přivázané brožury a DVD, což se severokorejskému režimu vůbec nelíbilo. Z tohoto důvodu by Severní Korea zcela jistě odmítla i iPhony zdarma pro celou populaci, která čítá zhruba 25,2 milionu lidí.

Severní Korea už teď tvrdě trestá obyčejné občany, kteří sledují jihokorejská média, takže existuje dobrý důvod si myslet, že poskytnutí přístupu k internetu nebo dalším zařízením by v konečném důsledku mohlo vést ke smrti těch Severokorejců, kteří by je používali.

„Ale v čistě praktickém smyslu mají USA jen málo možností. Válka se Severní Koreou by mohla odstartovat jaderný konflikt. „Nezbaví se jaderných zbraní, dokud se jejich režim i společnost nezmění," řekl Sun. „Tento přístup může být cesta na dlouhou trať, ale má naději na úspěch."