Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronova popularita přestala po několika měsících padat

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Popularita francouzského prezidenta Emmanuela Macrona poprvé po několika měsících mírně vzrostla, alespoň podle průzkumu agentury Ifop pro nedělník Journal du Dimanche.

S prezidentem vyjádřilo spokojenost 45 procent Francouzů, tedy o pět procentních bodů více než v srpnu. Nespokojeno bylo 53 procent, zatímco v srpnovém průzkumu 57 procent dotázaných.

K prudkému poklesu Macronovy obliby přispěla reforma trhu práce, proti niž demonstrují desítky tisíc odborářů a přívrženců krajní levice, a chystané škrty v rozpočtových výdajích, včetně příspěvku studentům na bydlení.

Macronova popularita od květnového zvolení klesala rychleji než v případě jeho socialistického předchůdce Françoise Hollandea. Nicméně nynější prezident dokázal zvrátit dosavadní tendenci právě v září, na rozdíl od Hollandea v září 2012 i jeho předchůdce Nicolase Sarkozyho v září 2007, upozornil Frédéric Dabi z Ifop s připomínkou, že září bývá pro výkonnou moc ve Francii zpravidla obtížným měsícem.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy