Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová předstoupila před veřejnost. Čekala lepší výsledek

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Přáli jsme si trochu lepší výsledek, ale dosáhli jsme svých cílů. Po oznámení odhadů výsledků voleb do Spolkového sněmu to dnes v Berlíně řekla kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová.

Voliče, které strany konzervativní unie CDU/CSU ztratily ve prospěch protiimigrační formace Alternativa pro Německo (AfD), chce Merkelová získat zpět.

"Mám radost, že jsme dosáhli svých strategických volebních cílů," uvedla Merkelová. Unie CDU/CSU se stala nejsilnější frakcí v parlamentu, můžeme vytvořit vládu a nikdo nemůže vytvořit vládu proti nám, dodala kancléřka. Po dvanácti letech u moci není podle ní vítězství CDU/CSU "vůbec samozřejmostí".

Chceme získat zpět voliče protiimigrační strany AfD, řekl dále kancléřka Merkelová. "Dobrou politikou" je chce zbavit starostí i strachu.

"Volební výsledek spolkových voleb 2017 je pro nás hořkým zklamáním, jak společný výsledek CDU/CSU, tak výsledek CSU v Bavorsku," reagoval na odhady předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. 

Německé parlamentní volby dnes vyhrála podle aktualizovaného odhadu jasně konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, i když značně oslabila. Třiašedesátiletá politička podle všeho zůstane v čele vlády. S odstupem druhá skončila dosud koaliční sociální demokracie (SPD), která se okamžitě rozhodla pro odchod do opozice. Třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu bude protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD), jejíž vstup do parlamentu je vnímán jako přelom v dějinách spolkové republiky.

CDU/CSU získala podle prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 33,1 procenta hlasů, SPD 20,4 procenta. Obě strany současné velké koalice si tak oproti předchozím volbám značně pohoršily. CDU/CSU měla v roce 2013 podporu 41,5 procenta voličů, SPD 25,7 procenta. Sociální demokraté skončili podle prognózy i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy