Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Židovské organizace se staví proti úspěchu AfD

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Několik židovských organizací se dnes tvrdě vymezilo vůči protiimigrační a protiislámské Alternativě pro Německo (AfD).

Německá ústřední židovská rada k volebnímu vzestupu AfD uvedla, že spolková republika nyní čelí největší výzvě od svého vzniku. "Poprvé se do Spolkového sněmu dostala pravicově populistická strana, která silně tíhne ke krajní pravici," napsala rada. Vyzvala rovněž ostatní politické strany, aby se od AfD nenechaly vyprovokovat.

"Je odporné, že strana AfD, která je ostudným a zpátečnickým hnutím připomínajícím to nejhorší z německé minulosti a která by měla být zakázána, má nyní v parlamentu možnost prosazovat svůj hnusný program," uvedl prezident Světového židovského kongresu (WJC) sídlícího v New Yorku Ronald Lauder.

Evropský židovský kongres se zase obrátil na středové německé strany s výzvou, aby s AfD nevytvářely společnou koalici. To už tyto strany odmítly dopředu.

Kontroverzních výroků, které podle pozorovatelů ukazují na krajně pravicovou orientaci některých členů AfD, se v minulosti objevila celá řada. Volební lídr strany Alexander Gauland například koncem srpna uvedl, že by bylo dobré zbavit se Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci. V září zase mluvil o tom, že má Německo právo být hrdé na to, co němečtí vojáci ve dvou světových válkách vykonali

Témata:  Německo volby v Německu AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy