Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byly to Spojené státy, kdo vyhlásil naší zemi válku Sestřelíme vaše strategické bombardéry, zní z KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Ministr zahraničí Severní Koreje Ri Jong-ho prohlásil, že americký prezident Donald Trump vyhlásil válku jeho zemi. KLDR si proto podle něj vyhrazuje právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor.

Ministr to uvedl dnes v New Yorku, kde končí všeobecná rozprava 72. Valného shromáždění OSN. „Celý svět by si měl jasně uvědomit, že to byly Spojené státy, kdo vyhlásil naší zemi válku," řekl Ri. „Protože Spojené státy nám vyhlásily válku, máme právo podniknout protiopatření, a to včetně sestřelení amerických strategických bombardérů mimo vzdušný prostor naší země," dodal.

Na zasedání Valného shromáždění OSN označil Trump severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit, pohrozil.

Ri pak v reakci na to v plénu OSN prohlásil, že návštěva severokorejských raket na americké pevnině je nyní nevyhnutelná a že Trump je narušený člověk.

Trump, který severokorejského diktátora Kim Čong-una nazývá posměšně malým rakeťákem, následně na twitteru k severokorejským činitelům poznamenal, že už tady dlouho nebudou.

Témata:  Severní Korea Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.