Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál narůstá: Nejméně šest Trumpových poradců používalo soukromý e-mail

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Dle informací list The New York Times nejméně šest blízkých poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa využívalo ke služebním účelům soukromý e-mail. Nikdo z nich se na dotazy médií k tomuto tématu nevyjádřil, jde přitom o citlivé téma.

Vedle prezidentova zetě Jareda Kushnera šlo například o bývalého vrchního stratéga Stephena Bannona, někdejšího personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse či Ivanku Trumpovou.

Kushner byl prvním Trumpovým spolupracovníkem, u něhož o víkendu média na používání soukromé schránky upozornila. Jeho advokát vzápětí přiznal, že od ledna do srpna takto manžel prezidentovy dcery Ivanky odeslal téměř stovku e-mailů. Většinou prý šlo o přeposílání novinových článků či politických komentářů. NYT uvedl, že dalšími lidmi provozujícími tuto praxi byli poradci Gary Cohn a Stephen Miller.

Donald Trump z e-mailové aféry učinil jedno z hlavních témat loňské prezidentské kampaně, když vytrvale kritizoval Hillary Clintonovou.

Případem se zabýval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který označil používání soukromého poštovního účtu za krajně neodpovědné, nikoli ale trestné. Šéf FBI informoval veřejnost o pokračujícím vyšetřování Clintonové jen několik dní před listopadovými volbami, čímž podle ní ovlivnil výsledek hlasování v její neprospěch.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy