reklama

Konec je stále blízko - prostě ale není tak blízko, jako tomu bylo dříve v tomto týdnu, cituje Meadeho server Fox News. Muž, který tvrdil, že svět skončí v sobotu, kdy se tajemná planeta srazí se Zemí, nyní svá katastrofická tvrzení upravuje.

Teď Meade tvrdí, že svět vůbec nekončí, ale že místo toho bude sobota znamenat počátek řady katastrofických událostí, ke kterým by mělo dojít během několika týdnů. „Svět nekončí, ale svět, jak to známe, končí," řekl před několika dny pro Washington Post . „Větší část světa už nebude na začátku října stejná."

Meade prohlašuje, že jeho předpověď je založena na verších a číselných kódech nalezených v Bibli, konkrétně v apokalyptické knize Zjevení. Tvrdí také, že nedávné události, jako je zatmění slunce a hurikány Irma a Harvey, jsou znameními blížící se apokalypsy.

Klíčové je podle něj číslo 33. „Ježíš žil po dobu 33 let. Jméno Elohim, které je pro Židy jméno Boží, se v Bibli opakuje 33krát,“ cituje ho list The Washington Post. Právě číslo 33 je podle něj biblicky a numerologicky významné. Konec světa pak podle Meadeho měl přijít třiatřicátý den od úplného zatmění Slunce – tedy 23. září. Původně hovořil o úplném konci světa, pak ale svá slova začal mírnit. Teď tvrdí, že lidé jeho proroctví nepochopili a že 23. září je jen „znamení“.

Meade svou prvotní teorii postavil na tzv. planetě X, která je také známá jako Nibiru, o níž věřil, že 23. září zasáhne Zemi a zničí ji. Tvrdil, že planeta způsobí vulkanické erupce, tsunami a zemětřesení. Teď uvádí, že 5. října planeta X způsobí úplně zatmění slunce a zahalí Zemi ve stínu, což bude znamenat začátek „sedmiletého soužení", které započne 21. října. Ani to ale není příliš pravděpodobné, NASA totiž opakovaně uvedla, že planeta X neexistuje.

Toto „Soužení" bude podle jeho slov zahrnovat také „útok jadernými zbraněmi mezi Spojenými státy, Británií a našimi nepřáteli - Ruskem, Čínou, Íránem a Severní Koreou". Mluví také o tom, že „obrovská sluneční záře způsobí kolaps elektrické sítě. Z obchodů podle něj zmizí všechno zboží a police zůstanou prázdné, fungovat prý nebudou ani banky a bankomaty. „Plynová čerpadla nebudou fungovat. Přeprava potravin se zastaví. Nastanou nekonečné potyčky a rabování... společnost bude v chaosu,“ cituje jeho slova The Sun. Po sedmi letech „soužení" se zbývající lidé na Zemi budou těšit z tisíciletí míru.

Ed Stetzer, profesor a výkonný ředitel Centra pro evangelizaci Billyho Grahama ve Wheaton College, v už v pátek kritizoval Meadeovu teorii a označil ji ta „falešnou zprávu" a vyzval křesťany, z nichž část tomuto Meadovu proroctví uvěřila, aby byli kritičtí. „Je to prostě falešná zpráva. Přesto hodně křesťanů věří, že svět skončí 23. září," napsal Stetzer před několika dny pro Christianity Today. „Je to připomínka toho, že musíme kriticky přemýšlet o všech zprávách,“ dodal.