Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž má smůlu, soud zamítl dovolání v případě útoku mačetou

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Zdeňka Faltýnka, který dostal šest let vězení za napadení známého mačetou. Útok se odehrál předloni v únoru v Novém Petříně na Znojemsku.

Faltýnek staršímu známému způsobil sečné rány na ruce a noze. Kdyby mačetou zasáhl hlavu, mohl oběť zabít. Oba muži byli opilí.

Krajský soud původně uložil Faltýnkovi za těžké ublížení na zdraví osm let vězení. Vrchní soud trest zmírnil, i když státní zastupitelství naopak navrhovalo překvalifikovat čin na přísněji postihovaný pokus o vraždu.

Faltýnek vinu popíral. U soudu vypověděl, že s kamarádem nejprve slavili u souseda, popíjeli pivo a rum. Pak se přesunuli domů k Faltýnkovi, který na chvíli odešel z místnosti. Když se vrátil, podle svých slov zakopl a dál si nic nepamatuje až do chvíle, kdy do vsi přijela sanitka. Neměl prý důvod kamaráda napadnout. Oba muže našel soused, jak leží v tratolišti krve za dveřmi.

Podle Evy Sigmundové, mluvčí Krajského soudu v Brně, odsouzený zpochybňoval hodnocení důkazů, což ovšem NS nemůže přezkoumávat. Jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá Faltýnkovi ústavní stížnost.

Témata:  napadení Nejvyšší soud Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.