Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duchovní ze Saúdské Arábie šíří nenávist vůči šíitům, říká mezinárodní organizace

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dubaj - Organizace Human Rights Watch (HRW) upozorňuje, že vláda Saúdské Arábie stále toleruje šíření nenávisti vůči menšinám ze strany duchovních jmenovaných státem.

62stránková zpráva nesoucí název Nejsou to naši bratři: Nenávistné projevy saúdskoarabských představitelů konstatuje, že duchovní běžně označují šíity hanlivými výrazy. Někdy jsou jejich projevy plné nenávisti a podněcování k násilí. Šíité se podle dokumentu s diskriminací setkávají také u soudů a jejich náboženské zvyklosti jsou odsuzovány ve školních učebnicích.

Saúdská Arábie je absolutní monarchií a státním náboženstvím je vahhábismus. Menšinoví šíité žijí spíše na východě země a Rijád pravidelně obviňuje šíitský Írán, že mezi šíity šíří nespokojenost.

Ředitelka blízkovýchodního oddělení HRW Sarah Leah Whitsonová řekla, že "nenávistné projevy přispívají k diskriminaci šíitské menšiny a v nejhorším případě je zneužívají násilnické skupiny" jako Islámský stát nebo Al-Káida k ospravedlnění svých útoků na šíity. Jako příklad zpráva HRW uvádí výrok člena komise znalců islámu, kteří na téma šíitů řekl: "To nejsou naši bratři, ale spíš bratři Satana".

Témata:  Saúdská Arábie Islám Human Rights Watch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy