Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazatel z IS stanul před německým soudem, za verbování mu hrozí deset let za mřížemi

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Cellé - Před soudem v dolnosaském Celle dnes stanul irácký kazatel abú Valá (33), který je považován za ústřední postavu Islámského státu v Německu. Hrozí mu deset let za verbování pro džihád.

Abú Valá, který přišel do Německa jako uprchlík v roce 2000, byl před svým zatčením loni v listopadu kazatelem v mešitě v Hildesheimu. Svá radikální kázání, kterým běžně v mešitě naslouchaly stovky lidí, šířil i po internetu nebo přes speciální mobilní aplikaci.

Za vinu ale kazateli, který má nejméně dvě ženy a několik dětí, obžaloba klade především to, že spolu s dalšími čtyřmi muži, kteří jsou souzeni s ním, vyslal nejméně 15 bojovníků do řad IS v Iráku a Sýrii. Ty skupina před odjezdem připravovala po ideologické i fyzické stránce. Celkem z Německa do Iráku a Sýrie zatím odjelo bojovat kolem 930 lidí.

V okolí obžalovaných se v minulosti pohyboval i Tunisan Amri, který loni při útoku na vánoční trh v Berlíně 12 lidí zabil a další desítky zranil.

Jak kazateli abú Valá, který má podle vyšetřovatelů kontakty na nejvyšší patra IS, tak čtveřici spoluobžalovaných ve věku 27 až 51 let, kteří mají německé, srbské, turecké a kamerunské občanství, hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let.

Témata:  Německo Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy