Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice Jamajka by mohla pro Česko i Slovenska být příznivá, soudí odbroníci

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín/Praha - Pokud v Německu vznikne koalice konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a Zelených, mohla by to být dle politologů dobrá zpráva pro státy střední Evropy. Strany se na takzvané "jamajské koalici" nejspíš nakonec dohodnou, byť ne ve všem se jejich programy prolínají.

FDP a bavorská CSU budou odmítat federalizační tendence Evropské unie, s nimiž nesouhlasí i státy jako Česko a Slovensko. Na setkání s novináři to dnes řekli analytici Ústavu mezinárodních vztahů. "Neumím si představit, že by FDP a CSU přistoupily na nějakou federalizaci Evropy nebo na vzájemné ručení za dluhy z minulosti," řekl analytik Vladimír Handl.

"Díky odporu CSU a FDP k federalizaci EU by mohla být evropská politika nové koalice příznivá pro země střední Evropy," uvedl analytik Jakub Eberle. Připomněl také, že kancléřka Angela Merkelová dlouhodobě stojí o zachování co největší soudržnosti unie, a proto se snaží i o vstřícný postoj vůči středoevropským zemím. Podotkl však, že bude záležet i na politicích v Česku a dalších zemích, nakolik budou schopní mluvit o svých prioritách a hledat společná řešení.

Oba experti zároveň upozornili, že jednání o koalici budou složitá. Mezi sporné body bude patřit například ukončení výroby aut se spalovacími motory, což požadují Zelení a zcela odmítá CSU. Spory mohou panovat i v otázce migrace, kdy Zelení zcela odmítají deportace neúspěšných žadatelů o azyl, což naopak prosazují CDU i CSU. Koalicie ale přesto patrně uzavřou. "Obecně mají strany v Německu větší pocit zodpovědnosti," řekl Eberle. Handl dodal, že pokud by neúspěch jednání padl na FDP a Zelené, kteří v letošních volbách dopadli nad očekávání dobře, voliči by je v případných předčasných volbách potrestali.

Spojovacím prvkem všech tří stran by se mohla stát transformace německé ekonomiky. "Příběh koalice by mohlo být nastavení nové rovnováhy mezi ekonomikou a ekologií," míní Eberle.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy