Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Královské nařízení: Ženy v Saúdské Arábie budou moci řídit auto

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Ženy v Saúdské Arábii budou mít povolení řídit automobil. Vyplývá to z dnes vydaného královského nařízení, o kterém s odkazem na saúdskoarabskou státní agenturu SPA informovala AFP.

V nábožensky konzervativní Saúdské Arábii měly dosud ženy řízení zakázáno. Výnos by měl vejít v platnost v létě příštího roku.

Podle nařízení krále Salmána má vzniknout speciální rada, která by do 30 dnů měla přijit s odborným posudkem ke změnám v zákonu. Očekává se, že ženy budou moci v Saúdské Arábii řídit od června příštího roku.

Království dosud ženám řídit automobil bez výjimky zakazovalo, avšak mnohé aktivistky zahájily kampaň neposlušnosti. Nechaly se fotografovat při jízdě a některé skončily ve věznicích nebo s pokutami. Zákaz řízení automobilů Saúdským Arabkám komplikuje život. Mnohé rodiny musejí kvůli nákupům nebo dopravě žen do práce najímat řidiče, což je stojí nemalé peníze.

Témata:  Saúdská Arábie řidiči ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy