Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednávání o koalici v Německu je tvrdé, kamenem úrazu jsou uprchlíci

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu se po volbách nejčastěji hovoří o koalici CDU/CSU, FDP a Zelených, které se přezdívá Jamajka. Vyjednávání o nové vládě nebude dle očekávání jednoduchou záležitostí. Jeden z největších sporů se zřejmě povede o horní hranici počtu uprchlíků.

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) požaduje, aby do Německa nepřicházelo více než 200.000 běženců ročně a opakovaně uvedla, že bez takové hranice nevstoupí do vlády. Všechny tři ostatní strany to ale odmítají, včetně sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která takový krok, stejně jako řada expertů, považuje za neústavní.

Postoj CDU, FDP a Zelených dnes shrnula šéfka ekologické strany Simone Peterová. "V koalici s námi nebude - stejně jako u CDU a FDP - žádná horní hranice pro uprchlíky. Na to se CSU musí připravit, pokud chce vážně zkoumat možnosti vzniku Jamajky," řekla listu Rheinische Post.

Zřetelné neshody panují také v oblasti ekologie, kde Zelení na rozdíl od ostatních požadují okamžité ukončení provozu dvaceti nejvíce znečišťujících uhelných elektráren nebo zákaz nových aut se spalovacím motorem od roku 2030.

Šéf svobodných demokratů Christian Lindner v této souvislosti poznamenal, že by uvítal, kdyby u Zelených posílilo takzvané reálné křídlo, které má ke kompromisu nejen v těchto otázkách výrazně blíže než takzvané fundamentální křídlo strany. Jestli se rozdíly mezi stranami podaří překonat, je podle Lindnera otázka.

Za svou stranu šéf FDP zdůrazňuje požadavky zásadních změn ve vzdělávací a hospodářské politice. Je také proti tomu, aby Německo odvádělo více peněz do Evropské unie a do eurozóny. Právě v oblasti evropské politiky, jejíž prohloubení si Zelení i část CDU dokážou představit, se tak rýsuje další možný střet.

I z těchto důvodů se očekává, že koaliční vyjednávání potrvají výrazně déle, než 37 dní, což byl dosavadní poválečný průměr. Pokud se nakonec koalici podaří vyjednat, budou ji schvalovat sjezdy jednotlivých stran, případně všichni straníci. To by ještě mohlo celý proces zvrátit.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy