Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik času věnujeme fyzické aktivitě? I na záchodě prosedíme delší dobu, zjistili vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Náš způsob života je velmi sedavý - především pokud pracujeme někde v kanceláři. Lidé nemají dostatek pohybu, kvůli čemuž mohou být vystaveni vážným zdravotním problémům. Nový průzkum ukázal, že lidé stráví mnohem více času na záchodě, než při nějaké fyzické aktivitě.

Britové stráví na záchodě dvakrát tak dlouhou dobu, než kterou stráví cvičením. Ukázal to nejnovější průzkum, ze kterého cituje server The Independent. Průměrný britský dospělý člověk sedí na záchodě tři hodiny a devět minut každý týden, cvičí ale asi jen 90 minut.

Ve skutečnosti 26 procent lidí vyvíjí aktivitu po dobu pouhých 30 minut nebo méně každých sedm dní. To je hodně hluboko pod normou, kterou určili odborníci a podle které by lidé měli cvičit nejméně 150 minut týdně. Ideální je prý plavání, jízda na kole nebo rychlá chůze. Celkem 12 procent lidí pak podle průzkumu neví, kolik času by měli strávit cvičením, aby byli zdraví.

S ohledem na náš sedavý životní styl pak jistě není překvapením, že 64 procent Britů tráví nejméně šest hodin denně právě v sedě. Statistiky vycházející z průzkumu, do kterého se zapojilo 2 000 dospělých, zpracovala nezisková organizace UKactive.

Průzkum také ukázal, že nejčastějším důvodem, proč lidé nesportují, je zaneprázdněný pracovní život, který trápí asi 20 % Britů, a rodinné závazky, na které se odvolává 18 % žen a 12 % mužů.

Na mladé pak mají v tomto směru pozitivní vliv sociální sítě, které je často donutí se hýbat. 41 procent lidí ve věku 18 až 24 let uvedlo, že když vidí kamarády, celebrity a další osobnosti, jak zveřejňují obrázky ze cvičení na Instagramu, má to pozitivní vliv na jejich motivaci k cvičení. V dalších věkových skupinách ale tato motivace klesá.

Podle agentury UKactive vede nedostatek cvičení každoročně k asi 37 tisícům úmrtí. Lékař Muir Gray uvádí: „Fyzická nečinnost je tichý vrah společnosti a dokonce i krátké vlny sedění mohou vést k smrtelným chorobám. Lidé si často myslí, že cvičení je jen pro mladé lidi, ale starší dospělí jsou ti, kteří získají nejvíce duševních, sociálních a fyzických výhod z toho, že jsou aktivní."

Témata:  zdraví sport záchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy