Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Africe může na nedostatek jídla zemřít přes 800 tisíc dětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Juba - Více než 800.000 dětí ve východní Africe může kvůli nedostatku jídla v nejbližších měsících zemřít hlady. Uvedla to dnes podle agentury Reuters největší dětská charitativní organizace na světě World Vision.

Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) trpí v důsledku bojů a dlouhodobého sucha v Jižním Súdánu a Somálsku nedostatkem jídla, vody nebo zdravotní péče více než 15 milionů dětí. Počet dětí, které hladovějí, se v posledních týdnech zvýšil také v Etiopii nebo Keni, uvádí organizace World Vision.

"Nacházíme se stále v nebezpečné zóně. Více než 800.000 dětí zůstává výrazně podvyživených a mohou hlady zemřít," řekl ředitel regionální pobočky World Vision ve východní Africe Christopher Hoffman. Humanitární pracovníci mají podle něj měsíce, možná týdny, na to, aby zabránili nejhoršímu.

Hladomor zasáhl tento rok některé části Jižního Súdánu, kam se podle OSN může letos ještě vrátit, a v ohrožení je i Somálsko. "Krize ohrožuje více než 24 milionů lidí (ve východní Africe), což je více než populace Berlína, Londýna, Chicaga a Bangkoku dohromady," uvedl Hoffman.

Sucho přinutilo v Somálsku v době mezi loňským listopadem a srpnem letošního roku více než 890.000 lidí opustit své domovy, dalších 160.000 uprchlo před násilím. Lidé, kteří byli násilím vysídleni, jsou přitom podle OSN nejvíce ohroženi.

Témata:  Afrika děti hladomor

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.