Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum už za tři dny, Katalánsko je na nohou

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Do sporného katalánského referenda zbývají pouze tři dny a sotva někdo zná odpověď na otázku, zda se hlasování vůbec uskuteční. Separatistická vláda v Barceloně se chystá plebiscit uspořádat navzdory hrozbám Madridu.

Umístit volební urny na území svých měst a obcí slíbilo přes 700 starostů, k nimž se po počátečním váhání přidala i starostka metropole Barcelony Ada Colauová.

Madrid posílil přítomnost španělských policistů v regionu na dvojnásobek a převzal kontrolu nad katalánským policejním sborem. Jeho členové podle listu El País dostali od španělského prokurátora příkaz v pátek odpoledne obsadit budovy škol a dalších veřejných institucí, aby tam znemožnili přístup členům volebních komisí. Šéf katalánské policie však reagoval slovy, že sbor je tu od toho, aby "zajišťoval práva obyvatel, nikoli je znemožňoval".

Policie dosud zabavila okolo deseti milionů vytištěných hlasovacích lístků a prokuratura vyslechla starosty podporující referendum, kterým hrozí obvinění z několika trestných činů.

Katalánský premiér Carles Puigdemont, jehož vláda prosadila v místním parlamentu zákon označovaný za katalánskou ústavu, který vstoupí v platnost v případě očekávaného příznivého výsledku referenda, slíbil uspořádat hlasování nehledě na jakékoli překážky.

Španělští politici v obavách z možných nepokojů vyzývají katalánské separatisty k rozvážnému přístupu, dá se však očekávat, že radikálové nenechají případnou policejní blokádu škol bez odezvy.

Pokud se referendum uskuteční, o jeho výsledku pochybuje ve Španělsku jen málokdo. Odpůrci nezávislosti se k urnám většinou nechystají, podobně jako v případě nezávazného referenda před třemi lety, kdy se pro odtržení vyslovily čtyři pětiny hlasujících.

Zatímco zastánci nezávislosti argumentují tím, že za současných podmínek nemá Katalánsko dostatečnou autonomii a spojení s Madridem je ekonomicky nevýhodné, odpůrci upozorňují na nejistotu kolem členství v Evropské unii, po němž Katálánsko silně touží.

Podle posledních průzkumů podporuje nezávislost na Madridu přibližně polovina Katalánců, zatímco ještě začátkem letošního roku měl mírně navrch tábor odpůrců odtržení. Experti dávají růst separatistických tendencí částečně za vinu tvrdému přístupu premiéra Mariana Rajoye, který odmítá jakékoli výzvy k dialogu.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.