Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyhrožuje, že spáchá genocidu, varuje vlivný deník

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – Situace kolem Severní Koreje je velmi zlá. Hrozí dokonce, že se americký prezident Donald Trump dopustí genocidy. Jeho rétorika proti Severní Koreji zahrnuje činy, které jsou proti mezinárodnímu právu, upozorňuje server deníku The Washington Post.

Trump na Valném shromáždění OSN minulý týden ukázal svou pověstnou agresivitu a důraz na suverenitu USA v oblasti multilateralismu.  Jeho projev ale zároveň vyvolal otevřenou a přímou hrozbu genocidy, uvádí server. „Spojené státy mají velkou sílu a trpělivost, ale pokud budeme nuceni bránit sami sebe nebo své spojence, nebudeme mít jinou možnost než úplně zničit Severní Koreu,“ hlásal do světa Trump.

Kdyby Trump vyhrožoval „úplným zničením" kapacity jaderných zbraní této země, její armády, její vlády nebo infrastruktury, důsledky by byly podle mezinárodního práva jiné, ale jeho hrozba „zcela zničit Severní Koreu" – což by znamenalo smrt více než 25 milionů obyvatel, je v přímém rozporu s Úmluvou OSN o předcházení a trestání zločinu genocidy z roku 1948, uvádí The Washington Post.

Úmluva definuje genocidu jako jednání, které je uskutečňováno s úmyslem „úplně nebo částečně" zničit „národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou." Zatímco prostá hrozba páchání genocidy není jasným porušením úmluvy, spiknutí a podněcování veřejnosti k tomu je. Pokud bude Trump jednat podle jeho hrozby, znamená to, že předem informoval o svém zločinném záměru.

Stejně znepokojivé ale pak podle serveru jsou i hrozby se strany severokorejského režimu. Tamní Korejská mírový výbor pro asijsko-tichomořskou spolupráci, který dohlíží na vztahy Severní Koreje s vnějším světem, tvrdí: „Čtyři ostrovy [japonského] souostroví by měly být potopeny do moře jadernou bombou" a dodal, že „již není třeba, aby Japonsko existovalo". Toto prohlášení bylo odpovědí na jednomyslné hlasování Rady bezpečnosti OSN na podporu rezoluce 2375, která odsoudila raketový test Pchjongjangu a uložila další sankce na Severní Koreu. Výbor také zmínil Spojené státy. „Proměňme americkou pevninu na popel a tmu,“ hlásal. Podle serveru jde o velmi podobný výroky, jako pronesl právě Trump.

Washington i Pchjongjang jsou vázány mezinárodním právem, které výslovně zahrnuje ustanovení Úmluvy o genocidě. „Je bezprecedentní, aby vůdce státu, který podepsal Úmluvu, což Spojené státy udělaly v roce 1988, a vytvořil platformu OSN, pak odmítl tuto základní složku mezinárodního trestního práva. Vzhledem k tomu, že OSN vytvořila Úmluvu o genocidě, Bezpečnostní rada je zodpovědná za její prosazování, Je to také nesmyslný útok na Úmluvu, kterou Severní Korea podepsala v roce 1989,“ píše server.

„Pokud, nedej bože, ozbrojený konflikt skutečně vybuchne, oba vůdci již oznámili měřítko, podle kterého by měli být posuzováni. Pokud naplní své hrozby, nebudeme se muset příliš snažit, abychom je srovnali s největšími monstry 20. století. To oni se tak označili sami,“ dodává WP.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy