Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN tlačí na společnosti, které působí v židovských osadách. Jsou tam nelegálně a hrozí jim tresty

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - OSN rozeslala 150 firmám dopis s upozorněním, že obchodují se společnostmi, které působí v židovských osadách. Protože jde o okupované území, je tato činnost nelegální. Fimy by tak mohly skončit na seznamu subjektů porušujících mezinárodní právo.

Podle izraelského tisku je asi polovina z obeslaných podniků z Izraele, zhruba 30 z USA, ostatní hlavně z Německa, Norska a Jižní Koreje. Kopie dopisů se dostala také k izraelské vládě. Stojí v nich, že není legální obchodovat s podniky z osad na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě.

Administrativa USA se snaží zabránit tomu, aby byla jména dotčených amerických podniků zveřejněna, izraelská televize už ale některá oznámila. Jsou mezi nimi firmy jako je Caterpillar, Priceline, TripAdvisor a Airbnb. Z izraelských pak velké společnosti jako je Teva, banky Hapoalim a Leumi, Coca-Cola Israel, IDB či dopravní podnik Egged.

Některé podniky už podle izraelských zdrojů na dopis zareagovaly a oznámily, že neprodlouží své kontrakty v Izraeli. Nejmenovaný izraelský představitel deníku Haarec řekl, že tyto podniky "nedokážou rozlišit mezi Izraelem a osadami a pozastaví své aktivity v obou". "Zahraniční společnosti nebudou investovat do něčeho, co by mohlo přinést politické problémy," uvedl zdroj.

Izraelská vláda se snaží kontaktovat dotčené podniky a trvá na tom, že opatření OSN je neohrožuje. Zahraniční vlády pak informuje, že odkazování na černou listinu OSN je totéž jako bojkot Izraele. Rada OSN pro lidská práva v březnu schválila rezoluci navrženou Palestinci a arabskými zeměmi o založení černé listiny firem obchodujících přímo či nepřímo s osadami. Rezoluce prošla přes důrazný odpor Spojených států k formulaci "černá listina", proti níž byla i Evropská unie.

Témata:  Izrael firmy OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy