Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně zapečetili sklad s volebními urnami, bojí se zásahů z Madridu

Španělsko
Španělsko
Foto: Reprofoto

Madrid - Barcelonská městská policie zapečetila sklad s urnami, které měly být použity při nedělním referendu o katalánské nezávislosti. Zdroj z barcelonské policie sdělil deníku La Vanguardia, že policie má zadržet kohokoli, kdo se pokusí urny vyvézt ze skladu. Podle stanice BBC bylo také zkonfiskováno deset milionů hlasovacích lístků.

Webové stránky určené k informování Katalánců oznamují, že referendum bylo zrušeno. Katalánský prezident Carles Puigdemont však na twitteru stále radí občanům, jak vyhledat hlasovací místo a odevzdat hlas. Mohou k tomu využít telefonní aplikaci.

Do Barcelony a Tarragony bylo na lodích přepraveno 6000 policistů jako posily. Katalánské policejní oddíly mají 16.800 členů a katalánský prokurátor jim nařídil, aby pomohly referendu zabránit. Policie se ale obává komplikací, pokud se budou policisté snažit hlasování zmařit. Puigdemont trvá na tom, že pořádat referendum není zločin a že hlasování bezpečnost nijak neohrožuje.

V Barceloně se dnes na podporu referenda sešlo na 10.000 studentů. Mnozí se zahalili do katalánských vlajek a při pochodu centrem města volali "Budeme hlasovat", "Nezávislost".

Šestnáctiletá účastnice Aina Gonzálezová řekla, že "většina mladých lidí je pro nezávislost a ti, kteří dosud nebyli, pro ni jsou teď, když vidí, jak se v minulých týdnech chovala španělská vláda".

Až 70 procent Katalánců považuje za své právo vyjádřit se v referendu, avšak v otázce nezávislosti jsou občané Katalánska hluboce rozděleni.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy