Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína v budoucnu omezí auta se spalovacími motory, teď stanovuje kvóty na ekologické vozy

Nabíjecí stanice pro elektromobily
Nabíjecí stanice pro elektromobily
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Peking - Čína, která je největším automobilovým trhem na světě, chce výhledově úplně zakázat prodej automobilů s tradičními spalovacími motory. Prozatím stanovila jen kvóty na ekologické vozy.

V automobilkách, které vyrábějí osobní vozy v Číně, se od roku 2019 budou muset auta na elektrický nebo hybridní pohon podílet na ročních tržbách deseti procenty, od roku 2020 se kvóta zvýší na 12 procent.

Peking tak po stížnostech zahraničních výrobců plán upravil: škrtl z něho první rok, v němž se podle původních návrhů měly elektromobily a hybridní vozy podílet na celkovém prodeji automobilek osmi procenty.

Zákaz automobilů s tradičními spalovacími motory by Číně měl pomoci zlepšit kvalitu ovzduší a zvýšit konkurenceschopnost domácích automobilek na úroveň světových rivalů. Do roku 2025 by se elektromobily měly na prodejích osobních aut podílem minimálně pětinou.

Rozdíl v kvalitě mezi automobily domácí a zahraniční provenience v Číně se stále snižuje, podle studie konzultační firmy J.D. Power si čínské značky vedou o něco lépe než globální konkurence ve třech z osmi kvalitativních kategorií.

Témata:  Čína elektromobily automobilový průmysl

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy