Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým šéfem FBI se stal Christopher Wray

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Christopher Wray (50) se dnes oficiálně stal šéfem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Wray za vlády prezidenta George Bushe mladšího působil na ministerstvu spravedlnosti, kde tehdy pracoval i James Comey.

Na slavnostním ceremoniálu uvedení do funkce bylo pozoruhodné, že se ho nezúčastnili Wrayovi předchůdci Comey a Robert Mueller.

Právníka Wraye do funkce ředitele FBI v červnu navrhl prezident Donald Trump poté, co z tohoto místa odvolal Comeyho. Stalo se tak během vyšetřování prezidentových spolupracovníků kvůli možné tajné spolupráci s Rusy na Trumpově loňské předvolební kampani. Na začátku srpna nominaci schválil americký Senát. Muellerem byl jmenován zvláštním vyšetřovatelem "ruské kauzy".

V červenci Wray v Senátu prohlásil, že by odmítl závazek loajality prezidentu Trumpovi a že v případě, že by ho šéf Bílého domu pověřil něčím nezákonným, na funkci by rezignoval.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Christopher Wray Donald Trump

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy