reklama

Šéf unijních summitů uvedl, že po konzultacích s hlavními městy chce za dva týdny předložit "politickou agendu" pro unijní lídry na letošní a příští rok. Podle informovaných diplomatů je cílem této iniciativy především určit, jakým přesně způsobem by měly unijní země k nadcházejícím debatám o budoucnosti a reformách EU přistupovat.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poznamenal, že rok 2024 by mohl být dobrým datem, kdy by nyní zvažované reformy unie mohly být dokončeny.

Podklady, které následně Junckerův tým poskytl novinářům, už obsahují konkrétnější termíny některých navržených změn. Například velký soubor návrhů týkajících se prohloubení hospodářské a měnové unie předloží komise v prosinci. Zahrnovat by měl návrh, aby unijní rozpočet obsahoval oddíl související s eurozónou, s penězi vyčleněnými například na pomoc se strukturálními reformami zemí, ale i na přípravu zemí mimo eurozónu na vstup. V prosinci také komise přijde s návrhem na vznik funkce evropského ministra hospodářství a financí, který by byl místopředsedou komise a také řídil ministerská jednání.

O těchto návrzích by se zřejmě už v prosinci mohli šéfové států a vlád zemí bloku bavit jak na řádném summitu, tak i na Tuskem naplánovaném summitu eurozóny. Tam budou podle zdroje z EU nejspíš pozvány i státy stojící mimo euro, které se přihlásily k takzvané smlouvě o fiskální odpovědnosti.

Z podkladových materiálů pro tallinnské jednání mimo jiné vyplývá, že v září 2018 Evropská komise plánuje zveřejnit dokument zabývající se "posílením efektivity u kormidla EU".

Kromě obvyklých summitů, na které se špičky členských států sjíždějí do Bruselu, bude také pokračovat loni v Bratislavě zahájená tradice neformálních setkání. Ta už byla letos na jaře na Maltě a v Římě, ve čtvrtek a dnes státníci jednají v Tallinnu. Naplánován už je neformální summit příští jaro v bulharské Sofii a velmi pravděpodobně v září ve Vídni. V rumunském městě Sibiu se státníci 27 zemí EU potkají na konci března 2019, bezprostředně po faktickém odchodu Británie z bloku, potvrdil dnes rumunský prezident Klaus Iohannis.