Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protievropskou stranu UKIP povede bývalý voják Henry Bolton

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Novým šéfem britské nacionalistické a protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Henry Bolton, který se tak stal jejím pátým šéfem v průběhu posledních deseti měsíců, upozornila britská zpravodajská televize Sky News. Favoritkou však byla podle britských médií Anne Marie Watersová, která netají svůj ostře protiislámský postoj.

Bolton má nyní před sebou nelehký úkol zastavit rozklad strany, která hledá nový smysl své existence. Bývalý voják zvítězil v souboji s šesti dalšími kandidáty, ačkoli nepatřil mezi favority. Některé výraznější osobnosti se projevily jako kontroverznější a hrozilo u nich, že vyvolají vnitrostranické boje vedoucí až k rozpadu UKIP.

Z čela UKIP v červnu odešel Paul Nuttall. Reagoval tak na výsledky předčasných parlamentních voleb, v nichž jeho strana nezískala žádný mandát. Strana, která stála v čele boje za odchod Británie z Evropské unie, utrpěla v posledních volbách citelnou ránu, když oslovila jen 600.000 voličů. V předchozích volbách jich byly čtyři miliony. Nuttall tehdy prohlásil, že po volebním „kolapsu" musí strana vstoupit do nové éry.

UKIP ani v předchozím parlamentu neměla žádného zvoleného zástupce. Svého jediného poslance v Dolní sněmovně ztratila v březnu, když poslanec Douglas Carswell stranu opustil a stal se nezávislým.

Europoslanec Nuttall stál v čele UKIP od loňského listopadu. Nahradil charismatického Nigela Farage, jenž odstoupil v červenci poté, co dosáhl svého dlouholetého cíle, tedy odhlasování odchodu Británie z Evropské unie.

Témata:  UKIP Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy