Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sporné referendum je za dveřmi: V Katalánsku je cítit napětí, lidé střeží volební místnosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - V Barceloně a okolí panuje před nedělním referendem napjatý klid. Vládnoucí katalánská koalice se zavázala, že v případě souhlasu s odtržením vyhlásí nezávislost na Španělsku do 48 hodin.

Vzhledem k nepřehledné situaci zatím není jasné, zda obyvatelé Katalánska budou mít vůbec možnost vhodit hlasovací lístky do připravených uren, napsala AFP. V noci na dnešek bylo na nohou 60.000 lidí, kteří střežili volební místnosti a netajili se odhodláním "pokojně protestovat" v případě policejního zásahu.

Španělská vláda poslala do Katalánska na 10.000 policistů a příslušníků civilní gardy. Katalánská regionální policie vydala prohlášení, podle něhož jsou lidé shromáždění ve volebních místnostech povinni opustit je do nedělního rána. Jak budou policisté postupovat v případě neuposlechnutí tohoto příkazu, bude dle agentury AP pro osud referenda klíčové.

Katalánský premiér Carles Puigdemont v noci na dnešek ukončil kampaň. Referendem podle něj Katalánci potvrdí své odhodlání "kráčet vpřed se svrchovaností a důstojností, které jim měly být upřeny". Katalánci prý už nyní porazili "autoritářskou vládu, která nechtěla dopustit, aby se přiblížil tento okamžik".

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy