Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý šéf vietnamské banky dostal trest smrti za podvody a špatné vedení

Vietnam
Vietnam
Foto: Pixabay

Hanoj - Bývalý generální ředitel vietnamské banky OceanBank byl shledán vinným ze zpronevěry, zneužití moci a špatného ekonomického vedení, soud nad ním vynesl trest smrti.

Při rozsáhlém procesu stanulo před soudem 51 bývalých zaměstnanců banky, kteří byli obžalováni ze špatného řízení, jež vyústilo ve ztrátu v celkové výši 69 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun).

Nguyen Xuan Son byl v pátek odsouzen k trestu smrti za podvody týkající se nelegálních půjček v hodnotě milionů dolarů. Jeho advokát již oznámil, že se proti verdiktu odvolá. OceanBank částečně vlastní stát, a proto obžaloba argumentovala paragrafy o špatném hospodaření se státními penězi, což je ve Vietnamu pokládáno za zvlášť závažný zločin.

Doživotní trest vězení dostal bývalý prezident OceanBank Ha Van Tham, který svého času patřil mezi nejbohatší Vietnamce.

Vietnam, který je označován za jednu z nejzkorumpovanějších zemí v Asii, zahájil rozsáhlé tažení proti korupci. V pátek oznámila agentura Reuters, že policie zatkla další vysoké činitele PetroVietnamu, který se rovněž dostal do hledáčku protikorupčních vyšetřovatelů.

Témata:  Vietnam trest smrti korupce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy