reklama

Podle listu se překvapivá akce odehrála ráno a cílem bylo vynutit rozhodnutí katalánského nejvyššího soudu odstavit informační služby, které by mohly být použity při pořádání nedělního referenda o katalánské nezávislosti.

Policie údajně uzavřela 29 aplikací a systémů, které byly určeny pro digitální hlasování a sčítání hlasů. Španělské polovojenské policejní civilní stráži (Guardia Civil) se tak zjevně podařilo překazit "plán B" katalánské vlády, totiž umožnit hlasování v nelegálním referendu elektronickou cestou, poznamenala agentura APA.

Katalánský nejvyšší soud v pátek nařídil například společnosti Google, aby odstranila ze své nabídky aplikaci používanou katalánskou vládou pro šíření informací o referendu.

Španělská policie také uzavřela většinu z 2315 škol, které měly posloužit jako hlasovací místnosti při referendu. Podle vládního zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, dalších 163 škol obsadili občané. Ti se svou přítomností snaží policii znemožnit vyklizení a uzavření školních budov do nedělního rána, jak to nařídil šéf katalánské regionální policie. Mnozí podporovatelé referenda dokonce ve školách přenocovali.

Většina Katalánců si referendum přeje, ale podle posledních průzkumů by pro nezávislost hospodářsky nejsilnějšího regionu Španělska hlasovalo jen 44 procent lidí.

Šéf španělské diplomacie Alfonso Dastis dnes v rozhovoru s agenturou AP řekl, že snahy katalánské vlády jsou výsměchem demokracii a jdou proti cílům a myšlenkám, které sleduje Evropská unie. Referenda podle něj bývají ve skutečnosti "oblíbeným nástrojem diktátorů".