Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér chce jednat s Madridem. V Barceloně demonstrovaly tisíc lidí

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský premiér Carles Puigdemont požádal jen několik hodin před kontroverzním referendem o zprostředkování dialogu s ústřední vládou v Madridu. V centru Barcelony dnes demonstrovalo několik tisíc lidí za zachování španělské celistvosti.

Podle agentury AFP by Puigdemont od uspořádání nedělního hlasování ustoupil jen v případě, že by se dohodl se španělskou vládou na jiném termínu. Premiér Mariano Rajoy ovšem dosud dával najevo, že referendum, které španělský ústavní soud zakázal, odmítá za všech okolností.

Puigdemont neuvedl nikoho konkrétního, kdo by se onoho zprostředkování měl ujmout. Podle AFP ale měl na mysli Evropskou unii. V neděli ovšem podle jeho slov nedojde k tomu, že by stoupenci referenda všeho naráz nechali a šli domů.

Jordi Sánchez, vůdce strany Katalánské národní shromáždění (ANC), dnes řekl, že vzhledem k opatřením španělských úřadů by i účast jednoho milionu, tedy méně než pětiny z celkového počtu katalánských voličů, byla úspěchem.

V centru Barcelony dnes demonstrovalo několik tisíc lidí za zachování španělské celistvosti. Lidé mávali katalánskými a španělskými vlajkami a skandovali: "Nenechte se zmást, Katalánsko je Španělsko". Zároveň vyzývali Puigdemonta k demisi.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy