Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko v Somálsku otevřelo svoji vojenskou základnu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Turecko otevřelo v somálském hlavním městě svoji největší zahraniční vojenskou základnu, její vybudování přišlo na 50 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč). Ankara tak spojení se strategicky důležitou muslimskou zemí a buduje si svoji pozici ve východní Africe.

Vláda tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana se v posledních letech stala blízkým spojencem somálské vlády. Turecká armáda má na základně vycvičit více než 10.000 somálských vojáků, napsaly agentury AP a Reuters.

Dnešního slavnostního otevření základny se zúčastnil somálský premiér Hassan Ali Khayre a náčelník tureckého generálního štábu Hulusi Akar. Khayre v projevu poděkoval turecké vládě za otevření výcvikového centra a uvedl, že toto zařízení pomůže Mogadišu zrekonstruovat národní sílu, která bude dobře vycvičená a bude reprezentovat somálský lid.

Turecko si získalo oblibu u mnoha Somálců díky pomoci v době hladomoru v roce 2011, ve které pokračovalo i v dalších letech. Turecko v africké zemi postavilo školy, nemocnice a infrastrukturu a poskytlo stipendia somálským studentům, aby mohli studovat v Turecku.

Somálská vláda hlasitě podporuje Erdoganův kabinet v úsilí potlačit vliv muslimského duchovního Fethullaha Gülena v zahraničí.

Témata:  Turecko Somálsko Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.