reklama

Z internetového televizního přenosu listu El País je patrné, že referendum provázejí protesty v barcelonských ulicích, kde jsou davy lidí a policisté s helmami, plastovými štíty, obušky a zbraněmi umožňujícími použití slzných granátů. Lidé se před hlasitými výstřely běželi schovat, informovala z katalánské metropole zpravodajská televize Sky News.

Podle dostupných informací je právě Barcelona hlavním místem potyček mezi policií a katalánskými voliči. Na twitteru se mimo jiné objevila fotografie starší zakrvácené ženy, která údajně chtěla hlasovat v jedné barcelonských škol.

"Svět vidí, jak stát sahá k násilí," prohlásil mluvčí katalánské vlády Jordi Turull. Hlasování se podle něj koná v 73 procentech k tomu určených míst. "Žádáme o klid a trpělivost, útoky a blokování informací pokračují," řekl Turull.

Španělská vláda tvrdí, že jen neochotně vyslala policisty a příslušníky civilní gardy s příkazem zastavit referendum. Jejich prvotním úkolem prý je zabavovat volební materiály, nikoli cílit na lidi, ujistil zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. "Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl a hlasování označil za frašku. Mluvčí katalánské vlády dnes žádal Millovo okamžité odstoupení kvůli násilí proti občanům ze strany státu.