Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA varuje občany: Vyhněte se KLDR, čekají vás tvrdé tresty

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Občané USA dostali varování před cestami do Severní Koreje. Podle americké diplomacie jim ve stalinistické zemi hrozí nepřiměřeně tvrdé tresty vězení za činy, které jsou ve Spojených státech legální.

Za posledních deset let bylo v KLDR zadrženo nejméně čtrnáct amerických občanů.

Americké ministerstvo zahraničí doporučilo těm Američanům, kteří se totalitní asijský stát rozhodnou navštívit, musí počítat například s tím, že držení novin, časopisů či jakéhokoli jiného média kritizujícího poměry v zemi, je považováno za zločin.

Varování přišlo krátce poté, co KLDR v dubnu odsoudila k deseti letům nucených prací za podvracení komunistického režimu a vyzvědačství Američana korejského původu. Američan se u soudu přiznal ke špionáži pro jihokorejskou tajnou službu a z šíření náboženských myšlenek.

O měsíc dříve severokorejský soud poslal za pokus ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu amerického studenta na 15 let do pracovního tábora.

V souvislosti s napjatou situací, vyvolanou veřejnými prohlášeními a hrozbami KLDR, MZV ČR připomíná českým občanům cestujícím do KLDR či pobývajícím v této zemi možnost registrace v systému DROZD a doporučuje sledovat aktuální vývoj.

Možnosti cestování po KLDR jsou velmi omezené. Cestovat mimo hlavní město je možné jen se souhlasem příslušných orgánů a pouze do míst cizincům přístupným. Podmínkou je však zajistit si vlastní dopravní prostředek, například pronájem vozu s řidičem.

Témata:  USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy