Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Takhle se chovají diktátoři, ne demokraté. Německé média hodnotí referendum v Katalánsku

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - O katastrofě i ostudě pro Evropu nebo o diktátorských postupech vlády píší německé listy po nedělním referendu o nezávislosti Katalánska. Tomu se všemi prostředky snažila zabránit španělská policie.

"Potvrdily se nejhorší obavy. Španělská vláda Mariana Rajoye referendum o nezávislosti Katalánska potlačila za použití policejního násilí. Nesčetně voličů bylo zmláceno nebo zraněno gumovými projektily," píše list Neue Osnabrücker Zeitung. "Takto s jinak smýšlejícími zacházejí diktátoři, ne demokraté. Barcelonská krvavá neděle je ostudou pro Evropu," nešetří kritikou deník, podle něhož je jen na Kataláncích, aby rozhodli, zda má smysl odtrhnout se od Španělska. Po násilnostech bude podle něj volání po nezávislosti tak hlasité jako nikdy.

"Katalánští separatisté vyhráli," píše list Frankfurter Rundschau, podle něhož jejich vítězství spočívá jednak v tom, že se referendum vůbec uskutečnilo, a jednak v brutálním postupu policistů, který viděl celý svět. "Je to katastrofa pro Rajoye. A katastrofa pro Španělsko," tvrdí list, podle něhož se dá čekat ještě řada dalších tvrdých střetů.

Kritický vůči postupu španělské vlády je i deník Rheinische Post. "Je jedno, jak referendum v Katalánsku dopadne. Jeho průběh byl ostudný. Byla to katastrofa pro civilizovanou zemi," míní deník, podle něhož obrázky násilí obletěly svět. "Vypadá takhle demokracie v jedné z důležitých zemí Evropské unie? Ne, tak to nemůže být," vyjadřuje přesvědčení list.

Španělsko podle deníku musí udělat vše, aby se vrátilo k demokratickým zvyklostem. Premiér Mariano Rajoy by podle něj měl odstoupit, protože je zodpovědný za nepřiměřené policejní zásahy. Politicky a právně má sice Rajoy pravdu, když tvrdí, že referendum bylo protiústavní, to ale podle Rheinische Post nemůže znamenat, že policie bude zasahovat takovýmto způsobem.

Témata:  Španělsko Katalánsko noviny a tisk Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy