Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pokračuje vyšetřování vazeb Moskvy na Trumpův štáb? Senátor promluvil

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Ani po devíti měsících nemají členové amerického senátního výboru pro zpravodajské služby jasno, jestli Rusko při vměšování do loňských prezidentských voleb v USA koordinovalo své kroky s volebním štábem Donalda Trumpa.

Kongresové šetření údajných ruských machinací prošetřují tři výbory, dva senátní a jeden ve Sněmovně reprezentantů. Na informace o výsledcích svého pátrání jsou všechny skoupé, napsala agentura AP.

Richard Burr, který stojí v čele senátního výboru pro zpravodajské služby dnes novinářům řekl: „Otázka tajné spolupráce (Moskvy s Trumpovým štábem) je stále otevřená.“ Výbor vyslechl stovku osob včetně bývalého šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta a prezidentova zetě Jareda Kushnera. Členové výboru prostudovali 100.000 stránek dokumentů.

Pokud jde o spolupráci Trumpových spolupracovníků s Moskvou, výbor k žádnému závěru nedošel. Je však prý nepochybné, že Rusko se do americké vnitřní politiky pokoušelo různými způsoby zasahovat. „Ruské tajné služby jsou zarputilé a mazané a doporučuji každému zvolenému zástupci, aby je bral vážně," uvedl Burr.

Členové výboru se podle něj také shodnou na tom, že ruští hackeři se zmocňovali politických dokumentů a publikovali je z cílem ovlivnit volby. Testovali také zranitelnost hlasovacích systémů ve 21 amerických státech, i když nejsou důkazy o tom, že by se jim podařilo výsledky pozměnit.

Moskva ve svých pokusech ovlivňovat volební procesy neustane, varoval senátor. „Nemůžete to nechat být s tím, že Rusko se teď aktivně nesnaží vyvolat chaos v našem volebním procesu. Tutéž taktiku, kterou jsme viděli v Černé Hoře, Francii, Belgii nebo Spojených státech, budou dál zkoušet i u nás," konstatoval Burr s odkazem na volby do Kongresu, které Spojené státy čekají příští rok v listopadu. Hlasovat se bude o obsazení všech míst ve Sněmovně reprezentantů a třetiny míst v Senátu.

Senátní výbor pro zpravodajské služby se rovněž zaměřuje na ruské snahy šířit ve facebooku a twitteru klamné a provokativní informace, upozornila AP. Zkoumá 3000 inzerátů, které údajně Rusové publikovali ve facebooku a které síť tento týden předala Kongresu.

Témata:  USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy