Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Našli jsme ostatky svatého Mikuláše, tvrdí turečtí archeologové

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turečtí archeologové se domnívají, že našli hrob svatého Mikuláše, který posloužil jako předobraz pro různé mytické bytosti rozdávající dárky o vánočních svátcích.

O nálezu údajně nedotčené hrobky s ostatky štědrého světce v Demre v provincii Antalya na jihozápadě Turecka informoval server BBC News.

Demre se ve 4. století našeho letopočtu, kdy tam svatý Mikuláš žil a působil jako biskup, nazývalo Myra a leželo v tehdy řecké Lykii. Až dosud se věřilo, že světcovy ostatky se nacházejí v italském přístavu Bari, kam je z Myry, tehdy ještě řeckého města, měli roku 1087 přenést italští obchodníci, kteří se jich zmocnili, aby je uchránili před nájezdy stále rozpínavějších seldžuckých Turků.

Cemil Karabayram, který má na starosti památky v provincii Antalya, v tureckém listu Hürriyet uvedl, že nové výzkumy odhalily, že pod svatomikulášským kostelem v Demre se nachází nedotčená hrobka.

"Svatyně v podzemí kostela je v dobrém stavu. Věříme, že dosud neutrpěla žádné škody. Ale je těžké se do ní dostat, protože v základech se nalézají kameny s uměleckými motivy, které je třeba nejprve okopírovat a pak vyzdvihnout," vysvětlil. "Tvrdíme, že ostatky svatého Mikuláše zůstaly nepoškozené v této hrobce. Jsme v poslední etapě. Pokud uspějeme, turistika v Anatalyi získá mocný magnet," dodal Karabayram.

Křesťané si 6. prosince připomínají památku Mikuláše, biskupa z turecké Myry (dnes Demre), který se narodil kolem roku 280 v Turecku, kde také 6. prosince 345 zemřel. Svatý Mikuláš proslul štědrostí, jako obránce víry a zachránce nespravedlivě obviněných.

V Nizozemsku, kde je mikulášská tradice nejsilnější, Mikuláš pod jménem Sinter Klaas připlouvá z moře a dětem rozhazuje cukroví a ovoce. Odtud se také asi ve 13. století tato tradice rozšířila přes Německo do českých zemí. Svatý Mikuláš se stal předobrazem i amerického Santa Clause nebo německého Weihnachtsmanna.

Témata:  Turecko Mikuláš archeologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy