Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští vyhrožuje USA odvetou, pokud omezí práci médií

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva/Washington - Ruští poslanci dnes varovali Američany, že podniknou odvetné kroky, pokud Spojené státy omezí činnost ruských médií.

Moskva si stěžuje zejména na chystané restrikce proti působení propagandistických médií Russia Today (RT) a Sputnik, která mají být v USA vyhlášena za "zahraniční agenty". Podle agentury Interfax by Rusko mohlo odpovědět odebráním vysílací licence americké zpravodajské televizi CNN.

Šéfredaktorka televizního kanálu RT Margarita Simoňjanová nedávno oznámila, že americké úřady chtějí zařadit televizi na seznam zahraničních agentů, což by prý její činnost v USA de facto znemožnilo. Simoňjanová si stěžovala, že pracovníci americké redakce RT jsou v USA vystavení ústrkům a masově prý podávají výpovědi. Jako zahraniční agent se vedení RT musí přihlásit do 17. října.

Zákon o registraci zahraničních agentů (FARA) platí v USA od roku 1938 a nařizuje evidenci osob, které v zemi reprezentují zájmy cizích států. Podle dostupných údajů je v seznamu kolem 1700 lidí, většinou lobbistů zastupujících celkem asi stovku zemí. Americká média v několika případech publikovala obvinění, že ministerstvo spravedlnosti uplatňuje FARA selektivně vůči státům, které se znelíbily vládě USA.

Od roku 2012 platí zákon o zahraničních agentech i v Rusku, vztahuje se ale na organizace, které využívají zahraniční granty nebo jsou jinak finančně podporovány z ciziny. Podle kritiků ho Moskva zneužívá k postihu nepohodlných médií a humanitárních organizací. Termín "zahraniční agent" je negativně vnímán jak v Rusku, tak ve Spojených státech.

Témata:  Rusko USA noviny a tisk

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.