Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonka, která zemřela kvůli práci přesčas, vyvolala bouřlivé debaty

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonci se věnují debatě o své kontroverzní pracovní kultuře. Rozpoutala ji smrt jednatřicetileté novinářky, která zemřela na následky přepracování.

V Japonsku je běžné, že většina zaměstnanců odchází z práce v pozdních nočních hodinách. Mnozí kvůli tomu trpí přepracováním, v jehož důsledku umírají na infarkt či páchají sebevraždy.

Podle průzkumu japonské vlády je v ohrožení života kvůli přepracování každý pátý Japonec. V důsledku pracovního stresu spáchalo v zemi v roce 2015 sebevraždu více než 2000 lidí, desítky dalších zemřely na infarkt nebo jiné zdravotní potíže. Trávit dlouhé hodiny v zaměstnání se přitom v Japonsku považuje za důkaz oddanosti firmě.

Miwa Sadová, která pracovala pro japonskou televizní stanici NHK, zemřela na selhání srdce v červenci 2013. Podle nově zveřejněných výsledků vyšetřování úřadu pro dodržování pracovních předpisů odpracovala žena 159 hodin přesčas za měsíc a vzala si jen dva dny volna.

V únoru zahájila řada japonských firem kampaň, která by měla přepracovaným zaměstnancům ulevit. Poslední pátek v měsíci odchází tak někteří Japonci domů už kolem 15:00. Do projektu se zapojily například i výrobci automobilů Nissan a Toyota nebo likérka Suntory.

Témata:  Japonsko zaměstnání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy