Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF varuje: Globální ekonomika sice zrychluje, prohlubuje se ale rozdíl mezi bohatými a chudými

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Boston - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v projevu na Harvardově univerzitě naznačila, že by fond mohl zlepšit výhled růstu globální ekonomiky. Zhruba tři čtvrtiny světa nyní zažívají nejsilnější hospodářský vzestup od začátku desetiletí.

V červenci MMF odhadl, že příští rok vykáže globální ekonomika růst o 3,6 procenta, což by bylo nejvíce od roku 2011. Světová ekonomika tak zřejmě prolomí období stagnace, které nastalo po recesi v letech 2007 až 2009.

Ekonomice podle Lagardeové značně pomáhá oživení cen komodit po jejich propadu v letech 2014 a 2015. To podpořilo růst v mnoha rozvojových zemích. Vrací se i důvěra do Evropy, která se potýká s vysokými dluhy vlád a problémem slabých bank.

Lagardeová ale upozornila, že rozdíl v příjmech mezi bohatými a chudými se zvyšuje. Vyzvala proto jednotlivé země, aby využily příznivějších ekonomických podmínek pro přijetí reforem, které by mohly podpořit prosperitu. Například reformy, které zvýší boj s korupcí anebo zajistí pomoc při péči o děti, aby se ženy mohly vrátit do práce.

Témata:  Christine Lagardeová Mezinárodní měnový fond (MMF) ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy