Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko zasáhla bouře Xavier, vyžádala si dvě oběti a 39 lidí zranila

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Varšava - Bouře Xavier, která ve čtvrtek zasáhla sever Německa, se posléze přesunula nad Polsko. Úřady hlásí dva mrtvé a 39 zraněných. Zhruba 800.000 lidí se v noci na dnešek ocitlo bez elektřiny. Hasiči zasahovali ve více než 10.000 případech, většinou kvůli vyvráceným stromům.

Ve městě Ośno Lubuskie, ležícím poblíž hranic s Německem, se ve čtvrtek zřítil ze střechy svého domu sedmašedesátiletý muž, který se pokoušel příbytek zajistit před vichrem. Rovněž na západě Polska spadl strom na ženu, která zraněním podlehla v nemocnici.

"Od včerejška do dnešního rána v celé zemi pracuje více než 41.000 hasičů, vybavených více než 9200 vozidly. Poškozeno bylo celkem 891 budov, včetně 460 obytných domů," řekl mluvčí hasičů Pawel Frontczak.

Tlaková níže Xavier si ve čtvrtek v Německu vyžádala nejméně sedm mrtvých. Zvlášť silně bouře zasáhla spolkové země Berlín, Braniborsko, Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Orkán podle listu Gazeta Wyborcza dorazil do Polska ve čtvrtek večer a postupně se přesouval ze západu na východ. Přinejmenším ve dvou případech stromy spadly na auta, jejichž posádky vyvázly se zraněním. V Poznani místy netekla voda a nejezdila městská doprava, vlaky měly i čtyřhodinová zpoždění.

Témata:  vichřice Polsko počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy