reklama

Po poslanci parlamentu Martinu Klusovi dnes odstoupení z přímé volby hejtmana Banskobystrického kraje ohlásil šéf Muzea SNP Stanislav Mičev. Oba podpořili podnikatele Jána Luntera, který by podle průzkumů Kotlebu porazil.

"Základní cíl, který jsem oznámil na začátku, je porážka fašismu na území Banskobystrického kraje. To beru jako nejdůležitější věc a věřím, že k tomu takto přispěji," řekl listu Pravda Mičev, v jehož prospěch se dříve v tomto týdnu zase vzdali kandidatury tři méně známí kandidáti na post předsedy kraje.

Podle zářijového průzkumu agentury Focus podpora Mičeva dosáhla 10,4 procenta a Kluse 11 procent. Nezávislému kandidátovi Lunterovi naměřil průzkum podporu 30,9 procenta rozhodnutých voličů, za ním na druhém místě skončil Kotleba s 22,2 procenta.

Za podnikatele Luntera, který je spolumajitelem známého výrobce potravin i pro vegetariány, se již dříve postavily také dvě slovenské vládní strany včetně Směru-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Směr-SD vlastního kandidáta v Banskobystrickém kraji tentokrát nepostavil.

Kotleba je na Slovensku známý organizováním protiromských pochodů. Netají se také kritikou členství Slovenska v EU a NATO a rovněž obhajuje válečný slovenský stát, který byl spjat s nacistickým Německem.

Širší koalice se před volbami hejtmanů a poslanců krajské samosprávy na Slovensku v minulosti vytvářely hlavně v Nitranském kraji, ve kterém se strany spojovaly proti kandidátům maďarské menšiny, která žije na jihu pětimilionového Slovenska.