Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalému rumunskému ministrovi hrozí stíhání, měl manipulovat s volbami

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bukurešť – Někdejšímu šéfovi rumunské diplomacie a nynějšímu senátorovi Titusi Corlateanovi hrozí trestní stíhání. Protikorupční prokuratura (DNA) dnes požádala parlament, aby dal k trestnímu stíhání Corlateana souhlas.

Prokuratura proti politikovi vede podle agentury AFP vyšetřování kvůli tomu, že při prezidentských volbách v roce 2014 bránil emigrantům volit v zahraničí. Informovala o tom dnes agentura AFP. Jednání bývalého šéfa diplomacie tehdy vyvolalo vlnu kritiky.

Corlatean po kritice špatné organizace voleb ze strany opozice a médií odstoupil. Tvrdil ale, že respektoval zákony a mínění rumunských diplomatických zastoupení.

Sociálnědemokratický senátor je podle DNA podezřelý ze „zneužití pravomoci veřejného činitele a z bránění ve výkonu hlasovacího práva". Svévolně prý odmítl otevřít hlasovací střediska v zahraničních městech se silnými rumunskými komunitami. Ty většinou volí spíše pravicové subjekty.

V listopadu 2014 kvůli tomu nemohli někteří v prezidentských volbách hlas odevzdat opozičnímu pravicovému kandidátovi Klausi Iohannisovi. Snímky dlouhých front, které se utvořily před rumunskými ambasádami v Londýně nebo v Paříži, zmobilizovaly v Rumunsku pravicové voliče, což přineslo vítězství Iohannisovi.

Témata:  Rumunsko soudy volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy