Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinští poslanci schválili Porošenkovy zákony o Donbasu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský parlament dnes schválil v prvním čtení klíčový zákon o budoucí reintegraci Donbasu, jehož značnou část ovládají proruští separatisté. Hlasování nebylo jednoduché, došlo i na rvačku.

Pro zákon o Donbasu nakonec hlasovalo 233 poslanců, k přijetí bylo přitom zapotřebí nejméně 226 hlasů. Stalo se tak poté, co z předlohy zmizela zmínka o minských mírových dohodách, což podle tisku požadovali mnozí poslanci, a to i vládních stran.

Ještě před hlasováním se strhla rvačka, když se poslanec z nacionalistické strany Svoboda pokoušel zabránit hlasování fyzickým útokem na předsedu, ale poslanci vládních stran ho nenechali projít. Jednání sněmovny nezabránila ani dýmovnice.

Zákon, který má v budoucnu zajistit zpětnou integraci Donbasu, označuje východní regiony země za dočasně okupované území a Rusko za agresora. Uvádí, že cílem ukrajinské politiky je obnovení ústavního pořádku v Donbasu a osvobození oblastí kontrolovaných povstalci.

Proti zákonu, který předložil prezident Petro Porošenko, se postavili poslanci strany Svoboda, zastupitelé regionální Svépomoci a několik nezařazených. Podle kritiků by Ukrajina tímto zákonem ztratila charakter unitárního státu a přišla o plnou kontrolu nad Donbasem.

Čtvrteční jednání parlamentu skončilo prudkým konfliktem, když nacionalisté zablokovali řečnickou tribunu. Před parlamentem odpůrci zákona uspořádali demonstraci. Tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov zmaření schůze označil za "dílo ruských agentů".

Zákon podle ukrajinské redakce BBC fakticky ukončí "protiteroristickou operaci" proti povstalcům v Donbasu a změní strukturu velení sil zapojených do bojových operací. Proti "ruské agresi v Doněcké a Luhanské oblasti" má vzniknout sjednocený operativní štáb ozbrojených sil, namísto štábu protiteroristické operace, který podléhal tajné službě SBU, což omezovalo armádu.

Moskva zákon kritizuje. Ruský vyjednávač Boris Gryzlov prohlásil, že předloha je v naprostém rozporu s minskými dohodami, ještě více odděluje Donbas od Ukrajiny a blokuje mírové urovnání.

Témata:  Ukrajina Donbass v Doněcku Petr Porošenko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy