Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se nevzdává, chce vytvořit novou globální teroristickou síť, varuje rozvědka

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Iráčtí vojáci spolu s iráckou šíitskou polovojenskou skupinou podporovanou Íránem dobyli město Havídža, poslední baštu radikální organizace Islámský stát (IS) na severu země. Přestože IS ztrácí území, neznamená to, že by byl méně nebezpečný. Zbytky IS by se mohly pokusit o vytvoření nové teroristické sítě po případné porážce na Blízkém východě, upozorňuje ředitel ruské Federální služby bezpečnosti (FSB) Aleksandr Bortnikov.

Teroristé byli „téměř poraženi při pokusu o vybudování svého chalífátu v Iráku a Sýrii,"  poznamenal Bortnikov. Přesto „představitelé IS a dalších mezinárodních teroristických skupin určili jako svůj globální strategický cíl vytvoření nové celosvětové teroristické sítě,"  uvedl šéf FSB na setkání bezpečnostních zástupců služeb a donucovacích orgánů z Ruska a dalších 73 zemí ve městě Krasnodar. Jeho slova cituje ruský server RT.

Tuto expanzi j podle něj možné vidět na útocích, které se staly nejen ve státech zasažených válkou, jako je Irák a Sýrie, ale i ve Španělsku, Turecku, Rusku, Švédsku, Finsku a Spojeném království Teroristé musí „demonstrovat svůj současný a budoucí potenciál sponzorům a sympatizantům“, tvrdí Rus. Džihádisté prostě musí dokázat, že stále mají možnost podniknout další kroky.

Teroristé v posledních měsících rychle ztrácí půdu v Iráku a Sýrii. Bortnikov poznamenal, že „militanti se proto úmyslně rozšiřují mimo Blízký východ a soustředí se na nestabilní oblasti s cílem vytvářet nové body a vyvolat napětí a ozbrojené konflikty“. Nejdůležitější z těchto regionů je Afghánistán, kde IS již získal v určitých oblastech oporu a odkud se může pokusit rozšířit svůj vliv do Indie, Číny, Íránu a Střední Asie, vysvětlil Bortnikov. Navíc se další teroristické hrozby objevují v Jemenu, Africe a jihovýchodní Asii.

Bortnikov také varoval, že teroristé představují hrozbu nejen v reálném světě, ale i online prostředí. Vedle rozšiřování propagandy a hledání nových pracovníků vytvářejí také nové „kybernetické divize", které mohou být nasazeny k útoku na klíčovou infrastrukturu. Tento druh hrozby vyžaduje celosvětovou spolupráci, varoval šéf FSB. „Vzhledem k tomu, že mnoho počítačových útoků má mezinárodní povahu, účinnost boje proti nim je do značné míry závislá na organizaci a spolupráci národních bezpečnostních agentů, kteří reagují na počítačové incidenty," řekl.

V reakci na vyvíjející se globální hrozbu pak navrhl „rozšířit praktickou spolupráci při reakci na počítačové incidenty a zvážit vytvoření mezinárodního právního rámce pro zákaz vývoje škodlivého softwaru". Příslušný software může přicházet v podobě malwaru, spywaru, virů a dalších programů, které lze použít k poškození nebo infiltraci počítačových systémů.

Témata:  Islámský stát FSB terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy