Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodí se jamajská koalice. Merkelová chce vládu s FDP a Zelenými

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Drážďany - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes poprvé oznámila, že její křesťanští demokraté (CDU) budou o nové vládní koalici vyjednávat se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.

Vyjednávání bude těžké, ale jde o to vytvořit spolehlivou vládu, uvedla podle agentury DPA Merkelová na sjezdu mládežnické organizace konzervativních stran CDU/CSU.

Merkelová, která stojí v čele Křesťanskodemokratické unie (CDU), vyzvala sesterskou Křesťanskosociální unii (CSU) ke shodě ohledně horní hranice počtu uprchlíků. Bavorská CSU požaduje, aby do Německa nemohlo přicházet více než 200.000 běženců ročně.

CDU, ale i ostatní strany možné koalice jsou proti tomu. Merkelová řekla, že obě strany dokázaly s tímto nesouladem žít ve volební kampani. "Teď před námi stojí nový úkol: společně splnit úkol, který jsme dostali od voličů," uvedla kancléřka.

Sociální demokraté, dosavadní vládní partner CDU/CSU, se po špatných výsledcích v zářijových parlamentních volbách rozhodli odejít do opozice. Koalice CDU/CSU, Zelených a Svobodných demokratů, které se kvůli barvám jednotlivých stran přezdívá Jamajka, je tak za současného rozložení politických sil jedinou možnou.

Témata:  Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU volby v Německu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy