Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Královský palác v saúdskoarabské Džiddě se stal terčem útoku

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Džidda (Saúdská Arábie) - Královský palác v saúdskoarabské Džiddě se dnes stal terčem útoku. Ozbrojený muž zastřelil dva příslušníky palácové stráže a tři další zranil, pak ho bezpečnostní složky zastřelily. Oznámilo to saúdskoarabské ministerstvo vnitra.

Podle sdělení ministerstva citovaného agenturou Reuters muž přijel autem k bráně paláce a začal střílet. Královská stráž palbu opětovala a střelce při tom zabila.

Podle médií byl útočník identifikován jako 28letý občan Saúdské Arábie Mansúr al-Amrí.

Agentura AFP před zveřejněním zprávy o útoku informovala, že velvyslanectví Spojených států v Rijádu upozornilo občany USA na možné nebezpečí teroristického útoku v okolí paláce v Džiddě. Město leží na západě Saúdské Arábie na pobřeží Rudého moře.

K dnešnímu napadení palácové stráže se zatím žádná radikální skupina nepřihlásila. V Saúdské Arábii ale provádí bombové atentáty a útoky se střelnými zbraněmi proti bezpečnostním silám a také proti muslimským šíitům Islámský stát.

Islamisté této teroristické organizace dlouho kritizují vedení prozápadního království a obviňují ho z odchylky od striktního výkladu islámu a ze vstřícnosti vůči zájmům Spojených států.

Témata:  Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy